KONCENTRERA DIG DÅ, SKRIV INTE PÅ BLOGGEN

Alltså hur lätt är det att vara koncentrerad då:
1. Det är lördag.
2. Gibson strax kommer hit.
3. Man har koncentrerat sig i för många dagar (iaf koncentrerat sig på att koncentrera sig).
4. Det snart är jul.
5. Det är roligare att fundera på vilka vinterskor man ska köpa.
6. Man inte äns har godis hemma.
7. Man undrar hur man ska kunna fixa juldagsbiljetter fast dom är slut?
8. Man tror att man kan svaren på instuderingsfrågorna fast inser att man glömmer bort dom direkt man ska komma ihåg dom.
9. Inser att det borde inte vara en anledning till att inte vara koncentrerad.
10. Funderar varför man inte kan koncentrera sig?
PRUTT PÅ ER (OCH PUSS).

JAG ÄR ARG OCH MÅSTE AVREAGERA MIG

Alltså, jag blir så arg. Varför räknar vi matte för? Och varför känns det som att jag går på gymnasiet?
Detta kämpar jag med nu (och tycker att jag räknar rätt, och likförbannat är det fel).
En urna innehåller tre svarta och två vita kulor. Man drar en kula ur urnan utan att lägga tillbaka den och drar sedan ytterligare en kula ur urnan. Ange sannolikheten för att den andra kulan är vit.
Såhär räknar jag: Om den första kulan är en svart kula (3/5), så är sannolikheten 2/4 att den andra kulan är vit. Ifall den första kulan är vit (2/5) så är sannolikheten bara 1/4 att den andra är vit.
Alltså; 3/5x2/4 + 2/5x1/4. Visst har jag rätt? JAG BLIR TOKIG för enligt facit är det fel.
Svaret ska alltså vara 2/5. Men det tycker ju jag är svaret på frågan "Ange sannolikheten för att den första kulan är vit). Antingen är jag helt dum eller så är detta bara fel.
Om det finns 5 kulor från början och meningen är att man inte ska lägga tillbaka någon kula då man dragit nån, så KAN DET JU OMÖJLIGT FINNAS 5 KULOR KVAR ATT ÄNS DRA IFRÅN I DEN ANDRA DRAGNINGEN. DET GÅR JU INTE.
Kan någon mattekunnig (och som verkligen orkat sätta sig in i det jag skrivit) förklara vad jag gör fel? / ANNA LESS OCH TOKIG ANDERSSON
Upd: Okej då, nu har jag klurat ut det (såklart efter att jag har skrivit och varit arg på bloggen). Det blir 2/5 tillslut. Jag var bara tvungen att tänka lite, lite, lite längre än näsan räckte.
Om ni som antecknar i intresseklubben vill veta så kan jag berätta att jag råkat tänka plus istället för gånger. Jag tänkte 2+1 istället för 2x1. Så; 3/5x2/4 + 2/5x1/4 = 6/20+2/20 = 8/20 = 2/5! Så himla enkelt det vart och så himla, himla intressant att veta.

RSS 2.0